Tijdens de 2-delige workshop "bewust omgaan met de dood" staat het onderwerp dood centraal. We gaan dieper in op rouwverwerking bij kinderen. Hoe verloopt dit bij kinderen? Vanaf welke leeftijd zijn ze zich waarvan bewust, hoe kun je kinderen begeleiden bij een groot verlies en vooral ook hoe help je kinderen met een goede verwerking. 

 

Deze workshop is niet alleen waardevol wanneer er een sterfgeval plaats gevonden heeft maar bijvoorbeeld ook wanneer er sprake is van een ernstige ziekte waar een afscheid onvermijdelijk bij zal zijn. Is dit niet het geval maar ben je graag voorbereid wanneer deze situatie ooit gaat komen? Ook dan is deze workshop geschikt. We krijgen immers allemaal te maken met verlies van dierbaren. 

 

Kinderen worden in dit proces vaak vergeten, ze passen zich aan de (wensen van de) omgeving aan, zetten zichzelf op de achtergrond of keren zich naar binnen, terwijl het juist heel waardevol is om kinderen (hoe jong ze ook zijn) te betrekken en vooral begeleiden. Kinderen hebben deze begeleiding tijdens het verwerken nodig. Krijgen ze dit niet en kunnen ze dus niet goed hun verdriet verwerken, dan zien we vaak dat dit er op latere leeftijd uitkomt. Dat kan zijn door woedeaanvallen, ontwikkelen van angsten maar bijvoorbeeld ook door het krijgen van een burn-out.