· 

Creatieve opdrachten tijdens het rouwproces

Als er een huisdier of belangrijk persoon overlijd heeft dat altijd een grote impact op het hele gezin. Ieder zit vol van zijn eigen verdriet en gaat daar op zijn eigen unieke manier mee om. Hieronder staan een aantal van de opdrachten die ik gezinnen of kinderen laat uitvoeren om hun rouwproces in gang te zetten. 

 

Bedenk wat er mee de kist in kan; 

laat je kind nadenken over wat ze de overledene nog als laatste cadeautje mee kunnen geven. Overleg daarbij wel met de uitvaartonderneming over materialen die niet in de kist mee mogen. Bij een crematie mogen er geen materialen in de kist die niet verbranden. Bij begraven moeten de materialen biologisch afbreekbaar zijn. 

 

Een afscheidsbrief, gedicht of stuk tekst schrijven;

Sommige mensen en kinderen vinden het fijn om hun gevoel/ emoties onder woorden te brengen. Dit kan door middel van een verhaal of gedicht. Het opschrijven van gedachten en herinneringen aan de overledene kan heel verhelderend en helend zijn. zowel voor jezelf als voor een ander. Je kunt de tekst ook laten lezen aan de persoon die gaat overlijden. 

 

Een brievenbus naar de hemel maken (mailbox to heaven);

Laat een brievenbus naar de hemel timmeren door de kinderen. Zo kunnen ze al hun verdriet of boosheid uiten. De emoties worden dan omgezet naar iets constructiefs. In de brievenbus kunnen allerlei brieven, tekeningen of andere voorwerpen gedaan worden. Plaats de brievenbus bij het graf, in de tuin of op een andere speciale plek in/ rond het huis. Leg de kinderen duidelijk uit dat het maken van de brievenbus en de dingen die zij erin doen een vorm is om gevoelens te uiten. Vertel dat je eens per maand (alleen of samen) de brievenbus zal leen en de gemaakte stukken in een map bewaard. Het is echter belangrijk om kinderen erop voor te bereiden dat het maken van een brievenbus niet resulteert in het krijgen van antwoorden van de overledene. Bij het vertellen en uitvoeren van deze opdracht is goede (eventuele professionele) begeleiding gewenst. 

 

Symbool maken; 

Een symbool is een beeld of voorwerp dat de verbinding met een dierbaar persoon/ dier uitdrukt. Symbolen verwijzen naar onzichtbare maar belangrijke gebeurtenissen, gedachten en gevoelens. Een symbool helpt in het rouwproces. Je kunt je kind laten nadenken over een symbool dat past bij de overledene. Vraag naar hun gedachte en vul vooral niet in! Laat ze daarna het symbool knutselen/ tekenen/ omschrijven. Het symbool kan een sterretje, een hartje, een engel, een lievenheersbeestje of iets anders zijn. Leg het symbool op of in de kist of lijkwade. Of ergens anders in jullie huis. 

 

Een steen verven; 

Net als een lieveheersbeestje of vlinder is een steen ook een symbool. Het verlies is in diverse opzichten net als een ruwe steen met veel scherpe kanten. Wanneer je een ruwe steen lang bij je draagt, gaan de scherpe kanten er vanaf. Bij het verlies zullen in de loop van de tijd ook de scherpe kantjes eraf gaan. Dit betekend echter niet dat de dierbare vergeten is. 

 

Een emotiepotje maken;

Met een emotie- of gevoelenspotje kun je verdriet of gevoel zichtbaar maken, voor jezelf en voor de ander. Het kan ook helpen om de gedachten of het gevoel hardop uit te spreken. Je kunt het potje ook als een gebaar geven binnen een gezin waarin iemand is overleden. Elk gezinslid kan dit doen, ook volwassenen. Zo kunnen kinderen ook zien dat een moeder of vader verdrietig is en dat daar niets mis mee is. Dat verdriet erbij hoort. In het potje kunnen verschillende materialen gestopt worden. Denk hierbij aan kralen, kleine steentjes of knoopjes. 

 

Dit zijn een aantal opdrachten die vrij makkelijk uit te voeren zijn en die een groots effect op het rouwproces kunnen hebben. Door kinderen hun gevoel te laten uiten start het rouwproces en houd je zicht op het proces zodat deze goed begeleid kan worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0