· 

Rouw en verlies bij kinderen

Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik bezig met diverse trainingen en cursussen om me nog verder in het stuk rouw en verlies bij kinderen te verdiepen.

Het is voor degene die me kennen niet heel moeilijk te raden waarom ik mezelf hierin nog meer wil verdiepen en kinderen als een rouw en verliesexpert wil helpen.

Toen ik 3,5 jaar jong was overleed mijn moeder aan kanker. We waren een groot gezin en ga maar na, ruim 25 jaar geleden werd er niet zoveel over gevoel en verdriet gepraat als nu. Er is een duidelijk verschil in de maatschappij dat kinderen nu veel meer kind mogen zijn in hun gevoel en hun gevoelens kunnen en mogen uiten. Het is normaal om gevoelens te hebben! Er is veel meer hulp voor kinderen die te maken krijgen met een rouw en/of verliessituatie. Ook op scholen is hier meer aandacht voor en wat juich ik dit toe! Ik weet zelf hoe het is om het te moeten missen. Het verdriet komt toch een keer terug op je pad en dan is het hard werken om alles alsnog een plekje te kunnen geven!

 

Er zijn verschillende situaties waardoor kinderen te maken krijgen met rouw en verlies. Denk aan het overlijden van een familielid, overlijden van een huisdier, scheiding, vermissen van een familielid/huisdier. Verhuizing, naar een andere school, kortom er gebeurd iets in de 'veilige' omgeving van het kind waardoor hij of zij iemand of iets moet missen.

Het is voor kind lastig om daarmee om te gaan want een kind heeft nog niet zoveel levenservaring als een volwassene. Juiste begeleiding is daardoor heel erg belangrijk, hierdoor kan een kind zich weer leren aan te passen en zich veilig te voelen met de nieuwe situatie. 

 

Het allerbelangrijkste voor de omgeving is om altijd eerlijk te zijn tegen je kind. Zeg het als iemand is overleden of de kat van huis is weggelopen, de hamster helaas geen rondjes meer kan rennen in zijn kooi. Op het moment dat je kind erachter komt dat je toch niet eerlijk bent geweest dan breekt zijn veilige omgeving af en kan je kind vertrouwensproblemen krijgen. Probeer zoveel mogelijk antwoorden aan je kind te geven die bij jou als ouder past. Wel kun je eventuele heftige details anders verwoorden. De dood is voor een kind een onbekend terrein, het is niet tastbaar. Daardoor zit je kind vol met vragen als er een situatie met de dood zich voordoet. Ondanks je eigen verdriet is het aan te raden ook bezig te zijn met het verdriet van je kind. En mocht dat niet lukken dan zou ik altijd iemand inschakelen zoals een kindercoach. In het geval van een activiteit omtrent het afscheid nemen van iemand en de kindercoach is niet beschikbaar kun je ook een familielid inschakelen die het even van je over kan nemen. Zo heb je wat ademruimte en weet je dat je kind zijn/ haar verhaal ook kwijt kan. 

 

Ook in het geval van een ongeneeslijke ziekte kan ondersteuning in de vorm van een kindercoach steun bieden. De kindercoach kan je kind voorbereiden op wat komen gaat, eventuele rituelen opzetten en activiteiten doen met je kind waardoor het overweldigende wat er gebeurd actief begeleid wordt. 

Ook bij een scheiding van ouders krijgt een kind te maken met rouw, hij/ zij krijgt te maken met een nieuwe situatie waarin papa en mama niet meer samen zijn. Er misschien 2 nieuwe huizen komen, eventueel een andere woonplaats en school. Dat is heel wat voor een kind om dit een plekje te geven. Soms gebeurd het ook dat het contact met een ouder door diverse redenen verwaterd. Dit is voor een kind net zo erg als een overlijden van een ouder. Ook hierin is het belangrijk dat er geluisterd wordt naar het kind. Dat het gehele proces begeleidt wordt. 

Met regelmaat gebeurd het dat een kind pas na enkele weken of maanden toekomt aan rouwen. Dit is niets geks en dit komt doordat een kind eerst bezig met wat voor het kind praktisch is; wie gaat er nu voor mij zorgen nu alles anders wordt. Ook na deze periode is het belangrijk dat het kind zich gehoord voelt en dat de rouwperiode goed begeleid wordt!

 

In de navolgende weken zal ik steeds in een blog een activiteit beschrijven die je kunt doen met je kind als deze te maken heeft met een rouw en/of verliessituatie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0