· 

Kindertekeningen

Recent heb ik de cursus Kindertekeningen analyseren met goed resultaat afgerond. 

Het examen was vrij pittig; ik moest 5 tekeningen van verschillende kinderen analyseren en alles toepassen wat ik in de training geleerd had. Het verhaal van de kinderen was voor mij echter onbekend dus het enige wat ik voor me zag was een tekening en de leeftijd van de tekenaar.

Ik was dus erg blij met deze feedback van mijn leraar; 'Je hebt het goed aangepakt en duidelijk beschreven. Goed dat je vragen stelt en niet gelijk conclusies trekt, maar hypotheses (je "vermoed") stelt. Je zit heel vaak dicht bij de goede interpretatie knap gedaan.' 

En daarbij kreeg ik een 8 als eindresultaat voor de cursus. Je begrijpt wel dat mijn dag niet meer stuk kon. 

 

Daarnaast vind ik toch wel dat iedere tekening die een kind maakt een kunstwerk ansicht is! Zo heb ik een hele stapel tekeningen in een grote doos want het is toch zonde om deze weg te doen?! Het is bijzonder als een kind de moeite wilt nemen om iets moois voor jou op papier te zetten. Hier geniet ik dan ook met volle teugen van!

 

Wat houdt kindertekeningen analyseren in:

Een kind tekent van nature, waarom doen ze dat? Zo laten ze hun binnenwereld zien. Door een tekening laat een kind een grote hoeveelheid informatie op een onbewuste, symbolische manier zien.

Het is erg belangrijk dat ik zonder vooroordeel een kind laat tekenen. Dit kan een 'vrije' tekening zijn maar ook een tekening in opdracht. Tijdens het tekenen geeft een kind veel prijs over zijn ontwikkeling en belevingswereld. Ik kan dit zien aan bijvoorbeeld manier van tekenen, de tekenontwikkeling (is de tekening adequaat aan de leeftijd), kleurgebruik, invulling van de tekening en andere symbolen. 

Ook kijk ik naar meerdere tekeningen van hetzelfde kind. Je kunt echter nooit diagnoses stellen aan de hand van 1 tekening of meerdere tekeningen, dit is ook iets wat ik absoluut niet wil. Wel kan ik je inzichten geven over de emotionele, sociale en de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Tijdens het tekenen of na het tekeningen is er voor mij de mogelijkheid om te controleren of mijn bevindingen kloppen d.m.v. vragen stellen en in gesprek te gaan met je kind. Tijdens de coaching kan ik hier verder heel goed op inspelen door hetgeen wat zichtbaar wordt te behandelen. 

 

Hoe wil ik dit in de praktijk gaan toepassen:

Zoals sommige van jullie weten wil ik me steeds meer en meer gaan verdiepen in het stukje rouw en verlies bij kinderen. Ik heb met de opleiding speltherapie al geleerd hoe ik spel in kan zetten om inzichten te krijgen en op deze manier kinderen te helpen en als aanvulling wil ik daarbij ook tekenen gaan inzetten. Mocht het kind de woorden niet meer kunnen vinden of even geen behoefte hebben aan praten dan gaan we lekker tekenen. Dit is een creatieve uitlaatklep die ook nog eens een kunstwerk oplevert!

 

Daarnaast zit ik erover te denken om ouders die graag meer inzichten willen in hun kind op het gebied van hun emotionele, sociale ontwikkeling en belevingswereld te helpen door tekeningen te analyseren tegen een kleine vergoeding. Want een tekening is niet zomaar geanalyseerd. Daar ben ik toch zeker wel een half uur mee bezig! Dus mocht je interesse hebben laat het me weten! 

 

Wist je dat: een ster op een tekening symbool staat voor een wens?!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0