· 

Complimenten

Zoals je gemerkt hebt is je kind gevoelig voor complimenten. Het maakt niet of je kind groot of klein, jong of oud is. 

 

Je kunt complimenten geven op verschillende manieren. 

In deze blog vertel ik over werkende complimenten en complimenten die niet altijd werken.

 

Waarom is het belangrijk om je kind complimenten te geven?  

 • Je kind heeft bevestiging nodig dat hij het goed doet of eigenlijk dat hij goed is zoals hij is. Complimenten vergroten dus het zelfvertrouwen van je kind. 
 • Je kind krijgt feedback uit zijn omgeving en leert zichzelf beter kennen. Complimenten geven je kind dus zelfinzicht.
 • Je kind leert wat gewenst gedrag is en zal dit gedrag vaker vertonen, als hij merkt dat dit als fijn wordt beschouwd. Complimenten zorgen dus motivatie bij je kind. 

Het is erg belangrijk dat complimenten op een juiste manier gegeven worden anders kun je helaas een averechts reactie op je compliment krijgen en werkt je compliment niet. 

 

Hieronder wat voorbeelden van complimenten die minder effect hebben op je kind: 

 • Complimenten waar een oordeel in zit; goed gedaan of je hebt een mooie tekening gemaakt. Je leert je kind dan dat goede resultaten belangrijk zijn. 
 • Complimenten die gaan over intelligentie of talent. Zoals ik vind jou heel slim of jij kunt zo goed hockeyen. Je leert je kind dan dat jezelf bewijzen belangrijk is; je bent leuk omdat je ergens goed in bent.

Deze complimenten kunnen averechte reacties oproepen zoals ontkenning; “Nee, het is niet mooi, het is mislukt!” Je kind denkt dat hij het de volgende keer net zo goed moet doen en dat kan voor faalangst zorgen (“Dat lukt me niet nog een keer”). Ook haakt je kind sneller af als iets mislukt, omdat zijn zelfvertrouwen en motivatie vooral gebaseerd is op de prestatie. 

 

Hieronder voorbeelden hoe je een compliment geeft die het zelfvertrouwen van je kind wel versterkt: 

 • Maak het persoonlijk; “Wat handig van jou om het zo op te lossen”.
 • Geef een beschrijving (geen oordeel); “Ik zie dat je wolken en bloemen hebt getekend en een fiets. Hoe heb je dat bedacht?”
 • Benoem het proces (niet het resultaat); “Je hebt hard gewerkt en steeds doorgezet toen je geen zin had om te oefenen”.
 • Geef een compliment over de eigenschappen (niet de talenten) van je kind; “Wat fijn dat je Bor jouw potlood gaf, wat was je behulpzaam”. Complimenteer op iets wat jij leuk vindt van jou kind hoe hij/ zij is. 
 • Laat je kind zichzelf een compliment geven. Dit doe je door hem/ haar deze vraag te stellen: “Hoe vind je het van jezelf dat je ......” Bijv. “Hoe vind je het van jezelf dat je bent weggelopen en niet hebt geschopt, toen je zo boos was?”
 • Bedenk steeds of het compliment je kind helpt of juist afhankelijk maakt van jouw goedkeuring. Zeg “Jij kunt met veel verschillende kinderen spelen” in plaats van “Wat goed dat je haar ook eens een keer hebt gevraagd om te spelen”. 

Je kunt je kind nooit teveel complimenten geven en als je dit op de juiste manier doet zul je zien dat je kind groeit en bloeit van zelfvertrouwen. Dit geeft de ruimte om te oefenen de juiste manieren complimenten te geven, want hoe lastig is het om niet resultaatgericht te zijn en niet te beoordelen?!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0