· 

Wat is speltherapie?

‘Het is de essentiële natuur van de mens om te spelen’  Plato

 

Speltherapie is een behandeling die speciaal gericht is op kinderen die problemen ervaren in hun ontwikkeling. Kinderen zijn anders dan volwassenen omdat ze minder gemakkelijk over hun problemen kunnen praten. Via spel kan een kind uiting geven aan zijn/haar gevoelens of verlangens. Het heeft de mogelijkheid ingrijpende of traumatische gebeurtenissen te verwerken zonder er direct over te hoeven praten. Bovendien kan een kind via spel op een veilige manier boodschappen geven en ontvangen waar het kind in de realiteit niet mee durft om te gaan. In fantasiespel leert het kind omgaan met nieuwe vormen van gedrag. 

 

Waarom speltherapie?

Het antwoord op deze vraag heeft te maken met de taalontwikkeling van kinderen. Die loopt achter op de ontwikkeling van hun cognitieve (mentale) vermogen. Ze communiceren de manier waarop ze de wereld beleven daarom met de taal van spel. Die taal is niet gericht op een ander: het kind probeert niets tegen een ander te zeggen of uit te drukken. Het spel is in eerste instantie alleen voor hemzelf bedoeld. 

 

Wanneer speltherapie?

Als er een sterke voorkeur is voor een non-verbale therapie valt de keuze meestal op speltherapie. Bij kinderen komt dat uiteraard omdat ze moeilijk via woorden over problemen communiceren. Speltherapie is hoofdzakelijk gericht op kinderen tussen de drie en twaalf jaar. Zij gebruiken spel immers het vaak als manier om iets over te brengen. Zeker bij jonge kinderen is speltherapie ideaal omdat er weinig andere behandelingsmethoden zijn. 

Toch wordt speltherapie tegenwoordig steeds vaker toegepast bij oudere jongeren die moeite hebben hun gevoelens onder woorden te brengen of slecht in contact staan met hun gevoelsleven. Spel is een eerlijke taal die onbewust uiting geeft aan gevoelens die je bewust verbergt. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0